Hutang... Oh....hutang...


Apa pendapat anda kalau aku katakan kebanyakan rakyat Malaysia khususnya graduan pusat pengajian tinggi yang bekerja makan gaji adalah orang yang muflis secara tak sedar?

Aku berkata begitu kerana beberapa perkara yang boleh kita fikirkan bersama.

Sudah menjadi kebiasaan secara paksa bagi pelajar yang ingin melanjtkan pelajaran ke pringkat tinggi lepas sekolah mesti buat pinjaman pelajaran.

Samada diperingkat diploma ataupon ijazah, pelajar terpaksa berhutang lebih kurang RM15 ribu hingga RM40 ribu dan keatas sebagai pembiayaan pengajian dengan harapan mendapat
pekerjaan yang selesa dan bergaji tinggi.

Dari sini kita boleh membahagikan mereka kepada 2 golongan yang berbeza tapi akan melakukan perkara yang sama;
1. Mereka yg terus dapat kerja lepas grad IPT.
2. Mereka yg tak dapat kerja walaupon mempunyai sijil University hebat.
=> kedua2nya tetap perlu membayar hutang pengajian dulu.

Bagaimana pula sekiranya mereka perlukan kenderaan? Rumah? dan sebagainya?

Menjadi kebiasaan dan tak nampak janggal sekiranya mereka membeli kereta,rumah dll secara hutang. Pastinya hutang2 ini perlu dibayar, caranya tentulah dengan potongan gaji.

Secara ringkas dari apa yg sempat aku tulis disini, menunjukkan gaji atau pendapatan mereka adalah belom lagi milik mereka secara bebas selagi belom selesaikan hutang2 tersebut. Gaji untuk bulan ini dan seterusnya adalah milik bank yg memberi pinjaman seawal memulakan pengajian dulu lagi.

Untuk mudahkan lagi saya bawakan contoh:

Diandaikan pelajar degree, buat pinjaman lebih kurang RM35 ribu.
Grad dan dapat kerja dengan gaji RM1500 sebulan.
Perlukan kereta, amek la waja baru dlm RM75k.
Buat loan 9 tahun, bayar muka RM2000. Bayar bulanan RM700 x 9 thn = RM76000.

RM76000 + RM35000 = RM111000.

Gaji RM1500 x 12 = RM18000 setahun.
Kerja 6 tahun 2 bulan = RM111000.
= Gaji kerja 6 tahun 2 bulan sebenarnya bank punya.
= Muflis cara kehormat.

Itu contoh kalau tak usik langsung duit gaji & bayar hutang 100%.
Belom lagi buat loan nak beli rumah.
Belom lagi kira personal loan nak kawin atau tukar sport rim kereta.
Memang hakikatnya muflis.. tapi muflis mulia dan bergaya.

Namun perkara ni normal bagi orang kita.
Bila semua orang buat camtu, ia akan dianggap normal.
Kerana mereka merasakan tidak ada jalan/cara lain untuk memenuhi tuntutan keperluan hidup hari ini.. memang 'terpaksa' buat loan.
Walaupon terpaksa menanggung hutan dan riba.. diulangi, terpaksa...

Kalo nak kumpul dulu duit gaji sampai cukup utk beli kereta atau rumah, entah bila la bleh merasa gi keje naik kereta. Banyak la urusan harian yg terbantut.

Sebenarnya ada jalan penyelesaian.
Bagai mana mengelak diri daripada terus berhutang dari belajar hingga kerja dan seterusnya.. mungkin sampai tahap mewariskan hutang pada sedara atau anak2 yg memang dah ada hutang sendiri.

Kami ada jalan penyelesaiannya.
Anda tak perlu berhutang dan menanggung hutang berterusan disebabkan ketiadaan duit.

Dengan jalan dan sistem yg kami perkenalkan ini, anda mungkin akan buat loan lagi.. tapi dalam keadaan yg berbeza;
dulu buat loan rumah or kereta kerana takde duit...
Lepas ikut sistem ni, buat loan rumah or kereta sebab nak kecikkan income-tax.. sedangkan wang simpanan cukup untuk beli apa saja secara tunai atau lumsum!!


Kesimpulannya, terdapat 2 golongan juga orang yg buat loan ni..
1. Loan & takde duit.
2. Loan & ada duit.

Bagaimana caranya?
Ikut lah sistem dalam mana2 group2 dlm Hai O Marketing
Kami akan tunjuk bagaimana caranya..
Yang penting anda betol2 mahu.
Kalo nak cuba2 naib.. lupakanlah niat suci ada tu.



Lagu ini dari kumpulan Survivor bertajuk The Eye Of The Tiger. Saya ada letakkan terjemahan lagu ini yang saya terjemah sendiri. Harap dapat memberi motivasi kepada usahawan dan bakal usahawan. :)


Risin' up, back on the street
Did my time, took my chances
Went the distance, now I'm back on my feet
Just a man and his will to survive

So many times, it happens too fast
You change your passion for glory
Don't lose your grip on the dreams of the past
You must fight just to keep them alive

Chorus:
It's the eye of the tiger, it's the cream of the fight
Risin' up to the challenge of our rival
And the last known survivor stalks his prey in the night
And he's watchin' us all in the eye of the tiger

Face to face, out in the heat
Hangin' tough, stayin' hungry
They stack the odds 'til we take to the street
For we kill with the skill to survive

chorus

Risin' up, straight to the top
Have the guts, got the glory
Went the distance, now I'm not gonna stop
Just a man and his will to survive


Mata Harimau


Bangun kembali ke atas jalan

Adakah masaku telah mengambil peluangku?
Menjauhkan diri dan sekarang aku kembali berdikari
Hanya seorang lelaki dan keinginannya untuk terus hidup


Banyak kali, ia berlaku begitu pantas
Kau perdagangkan keghairahanmu untuk kejayaan

Jangan hilang kawalan terhadap impian yg lepas
Kau kena lawan agar mereka tetap hidup


Itulah MATA HARIMAU

Itulah rencah perjuangan
Tingkatkan cabaran kepada pesaing kita
Dan akhirnya diketahui yang terus hidup mengendap mangsa di waktu malam
Dan dia memerhatikan kita dengan MATA HARIMAU


Bersemuka dalam kepanasan

Teguh bergantung kekal kelaparan

Timbunan kemungkinan masih kita ambil ke jalan
Untuk membunuh dengan skil untuk terus hidup


Itulah MATA HARIMAU

Itulah rencah perjuangan
Tingkatkan cabaran kepada pesaing kita
Dan akhirnya diketahui yang hidup mengendap mangsa di waktu malam
Dan dia memerhatikan kita dengan MATA HARIMAU


Bangun, menuju puncak
Ada keberanian, dapatlah kejayaan

Dah berjalan jauh, sekarang saya tidak akan berhenti,

Hanya seorang lelaki dan keinginannya untuk terus hidup

Saya sendiri belum lagi jadi jutawan tetapi ke arah itu,pendapatan bulanan hampir RM5,000 jerr(my wife RM 8k++).Ok laa jugak dari gaji dulu RM 1,300 ,sedangkan umur masih di bawah 30. Jadi, saya kongsi sedikit petua.

PETUA-PETUA JADI KAYA:

1. Ada simpanan yang tidak diusik.
Buka satu akaun bank. Tiap-tiap minggu, masukkan duit ke dalam akaun tersebut. Sedikit pun tak mengapa. Yang penting, JANGAN USIK DUIT ITU. Sebaiknya, masukkan duit menggunakan mesin Cash Deposit dan jangan periksa baki. Selepas beberapa tahun, duit tersebut akan banyak.

2. Berniaga & Berpersatuan
Berniaga adalah sunnah Rasulullah SAW. Beza orang Melayu berniaga dan orang Cina berniaga ialah ramai Melayu berniaga secara individu sedangkan Cina aktif dengan persatuan. Orang Melayu saling jatuh-menjatuhkan dalam berniaga sedangkan orang Cina saling bantu-membantu. Lihat saja kedai handphone kat pasaraya, banyak tapi bantu-membantu.

Kenapa Melayu Islam, Cina Kafir?? Pernah fikir tak? Dulu, Melayu dan raja-raja Melayu masuk Islam kerana kagum tengok pedagang-pedagang Arab yang Islam hidup kaya dan penuh keadilan. Sekarang, orang Melayu ramai miskin banding Cina. Kenapa? Enggan berniaga dan tidak bersabar..

3. Mesti minat
Kalau anda nak jadi kaya, anda mesti seronok dengan kerja yang anda buat. Bill Gates pernah kata, kalau tak jadi jutawan pun saya akan kerja buat software kerana saya enjoy dengan kerja ini. Tanam minat dan pastikan anda enjoy dengan kerja anda.

4. Mesti ada perancangan.
Orang Melayu selalunya rajin tapi malas nak pakai otak buat perancangan. Kalau nak jadi jutawan, mesti guna otak. Saya bagi contoh, kalau anda jual air kacang soya kat pasar malam dan perolehi RM1000 sebulan, sampai bila pun anda takkan jadi kaya. Tapi , kalau setiap 3 bulan anda buka gerai baru, dan upah pekerja untuk uruskan, ini lain cerita. Kalau anda kutip RM400 dan upah pekerja RM600, anda dapat RM400 sebulan tanpa kerja dari satu gerai. Kalau anda ada 10 gerai, anda boleh kutip RM4000 sebulan tanpa kerja.

Kena ada perancangan 3 bulan, perancangan setahun, target lepas 2 tahun dan seterusnya. Menjelang 3 tahun, perniagaan mesti boleh beroperasi tanpa anda. Kena start consider buka cawangan.

5. Anda mesti berjimat.
Ramai orang ada duit sikit bershopping sakan. Pergi shopping lah, pergi memancing kat luar negeri lah, beli kereta baru lah. Mana nak jadi kaya kalau macam tuh. Budayakan berjimat. Pastikan 10% gaji anda disimpan. 25% digunakan untuk beli rumah. 15% untuk dimasukkan semula (ditambah)dalam perniagaan. Baki terpulang pada anda.

6. Investment atau simpanan tetap.
Kepada yang berpegang pada fahaman interest bank itu riba, sila buat pelaburan/investment yang membawa untung 10% setahun. Kalau anda simpan RM10,000 dalam bank dengan fixed interest 10% setahun, setiap 7 tahun wang anda akan berganda. Maknanya, lepas 7 tahun, duit RM10,000 tu dah jadi RM20,000. Lepas 14 tahun, sekali ganda lagi, jadi RM40,000. Lepas 21 thn, RM80k. Lepas 28 thn, RM160k, Lepas 35 thn, RM160k. Lepas 42 thn, RM320,000. Lepas 49 tahun, dah jadi RM640,000.

Maknanya, kalau anda simpan dan tak usik duit RM10,000 dari satu akaun, anak anda dah confirm jadi jutawan! Tapi, biasalah, orang kita lebih selesa beli perabot baru dan macam-macam lagi. Lepas tu kecoh pasal orang Cina rata-rata jauh lagi kaya dan menguasai perniagaan.

7. Tukar kerjaya
Kalau kerja kilang atau kerja jaga tol tu, saya cadangkan tukar kerja je la. Sampai kiamat tak jadi jutawan. Lebih baik berniaga pasar malam, kemahiran dapat, perniagaan pun boleh berkembang.

8. Bersedekah
Yang ini nak jelaskan pun susah. Cukuplah saya katakan dengan bersedekah, rezeki anda akan datang mencurah-curah insya-Allah. Kepada yang merokok tu bawa-bawa la berenti. Elok la guna duit tu untuk bersedekah dari sibuk mengkayakan tauke Zionis yang memiliki syarikat rokok tuh. Saya cukup meluat tengok ahli PAS yang berkobar-kobar mengutuk Israel dan UMNO tetapi pada masa menghisap rokok. Cukup memalukan..

9. Mest ada ILMU.
kalau nak berniaga atau nak buat apa-apa, patikan anda jadi yang terbaik / 'the best' dalam bidang tu. Caranya, anda mesti pelajar semua yang anda boleh pasal bidang tu. Sentiasa tambah ilmu dan belajar dari yang berpengalaman.

Dijangka, dalam masa 12 jam, anda akan lupakan artikel ini. Waktu saya dulu, saya print dan tampal di dinding. Saya jadikan motivasi dan akhirnya saya berjaya. Saya percaya 99.99% akan sekadar baca. AdakaH anda seorang dari 99.99% tersebut atau anda termasuk dalam 0.01% yang menjadi jutawan?

Tulisan Melayunett ke tranungkite

p/s:jgn tunggu semua dah sedia baru nak buat,tak pernah wujud "masa sesuai "dalam hidup ini.

BELUM BUAT BIZ HAI O LAGI,TAPI DAH BANYAK BERKIRA PASAL HASILNYA.
“Anda perlu berada di peringkat di mana anda merasakan bahawa tindakan lebih penting daripada hasilnya sama ada menang atau kalah.”

Arthur Ashe


Kadangkala kita selalu memikirkan hasil akhir. Kita hanya akan bertindak apabila kita merasakan bahawa kita akan menang. Dan hanya akan membiarkan sesuatu perkara begitu sahaja apabila kita merasakan kita akan kalah. Kesannya kadangkala kita tidak melakukan perkara tersebut kerana kita merasakannya ia tidak boleh dilakukan. Padahal, kita mempunyai poteni yang besar untuk berjaya. Alangkah ruginya.

Apa kata kita renungkan kata-kata di atas. Ubah perspektif kita. Bertindak atau cubalah terlebih dahulu perkara yang ingin dilakukan. Hasilnya barulah kita tahu sama ada perkara tersebut boleh dilakukan atau tidak. Kita perlulah memprogram minda kita untuk berada di peringkat di mana tindakan dirasakan lebih penting daripada hasilnya.

Analogi mudah. Anda meminati seseorang. Tetapi tidak tahu sama ada hendak mengoratnya atau tidak. Tetapi kesan membaca blog ini anda merasakan perlunya mencuba. Hehe.. Sebab anda merasakan tindakan perlu diambil. Tentang hasil akhir biar sahaja ditentukan nanti. Sebabnya anda tidak mahu menyesal. Inilah yan perlu diterapkan.

Faham quote motivasi hari ini? :-) Kesimpulannya, lakukanlah perkara yang anda ingin lakukan supaya anda tidak menyesal. Mungkin anda akan kalah, tetapi sekurang-kurangnya anda tidak akan menyesal. Adakah anda ingin suatu hari nanti di kala anda tua, anda berkata, “alangkahnya baiknya aku mencuba melakukan perkara tersebut dahulu”.?

Nak Join,Nak maklumat tentang biznes ini ,cadangan, komen atau apa2 yg anda ingin luahkan ..

Contact Form

Saya akan hubungi anda(emel@call)kemudian.. Perkara yang paling sukar dalam perniagaan bukanlah
“Bagaimana Untuk Menjual & Mendapatkan Keuntungan?” tetapi “Bagaimana Untuk Bermula?”….kerana jika tiada permulaan, maka tidak ada perniagaan - Steve Schricoff penulis buku “The Miracle Of Business
APA YANG ANDA LAKUKAN SEKARANG!!!!! Peluang hanya datang dan pergi "Dalam sistem sosial orang cina,anak lelaki adalah pewaris keturunan.Salah satu cara menunjukkan penghormatan kpd kedua ibubapa dan menggangkat mertabat keluarga adalah menjadi kaya.Satu-satunya cara menjadi kaya adalah melalui bidang perniagaan... " Landasan Kerjayaan Biznes Ini Telah Terbukti Hebat Ikut ajer landasan kerjayaan ini....usah lagi memandai mencipta roda yang lain. BUAT BIAR SAMPAI JADI INTAN JUTAWAN Bersama Group TAIPAN 181KB.......JATUH ...BANGUN.....LAWAN...... ACTION IS POWER

Mutiara Kata

"Kadang-kadang ALLAH Sembunyikan Matahari,DIA Turunkan Hujan,Ribut dan Petir..Kita Bersedih dan Tertanya-tanya Kemana Hilangnya Matahari?? Rupa-rupanya ALLAH nak Hadiahkan Kita PELANGI Yang AMAT INDAH"
"Hidup ini umpama Mesin Pengasah,samada ia menghancurkan anda atau menggilap anda..... Anda sendiri yang menentukannya."
"Laut mati..MATI hanya kerana ia menerima air dan tidak mengeluarkan setitik pun airnya.Ia sembelit dan sesak.Salah satu hukum hidup yang agung ialah hukum peredaran. Sentiasalah mengedarkan kebaikan dan kebaikan akan sentiasa mengedarkan anda."
"Jika kita tidak mampu menjadi garam untuk memasinkan ikan..jangan pula kita menjadi langau untuk merosakkan ikan tersebut."
"Apabila seorang Samurai sejati bertarung,Ia bersedia untuk menghadapi maut, tetapi yang lazimnya lawannyalah yang menemui ajal."
"Mereka yang berjaya sebenarnya lebih banyak gagal daripada yang tidak berjaya...hanya kerana mereka lebih banyak mencuba daripada mereka yang tidak berjaya." ANDA PERCAYA..... ANDA BUAT........ ANDA PASTI BERJAYA!!!

Sydney 2009 - Best

Sydney 2009 - Best

"Tanam Pinang Rapat-Rapat, Supaya Senang Puyuh Berlari; Ku Pinang-Pinang Tak Dapat, Ku Beli Phero-X, Baru Jadi..." Phero-X : Teknik memikat Isteri melalui sains.